Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ Δ.Σ. 22/1/16

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/1/16 Διευρυμένο Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ.Π με θέματα:

Ασφαλιστικό: Το Δ.Σ. μετά το γόνιμο διάλογο εκτιμά και προτείνει σειρά αλλαγών.

 Θεωρεί θετικό ότι το προσχέδιο:

1. Δεν περιέχει  μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

2. Δίνει κίνητρο σε νέους επιχειρηματίες με χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά απ’ ότι ισχύει σήμερα

3. Για το 75% των επιχειρήσεων έως περίπου 20.000 προβλέπει μείωση μέχρι 65%

 

4. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη 384 €

 

5. Συνδέεται  η ασφαλιστική εισφορά με την φοροδοτική ικανότητα (πάγιο αίτημά μας).

 

Παράλληλα στα αρνητικά:

  1. Δεν γνωρίζουμε αν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα (αναλογιστικές μελέτες κλπ)

  2. Δεν προβλέπεται τι μέλλει γενέσθαι για τους εγκλωβισμένους συναδέλφους από οφειλές καθώς και όσοι είναι προς συνταξιοδότηση και οφείλουν άνω των 20.000 €

  3. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται υπερβολικά οι ασφαλιστικές εισφορές για εισοδήματα άνω των 20.000 € κ.α.

Ο ΕΕΣΠ θεωρεί σωστή τη θέση της ΕΣΕΕ να αποδεχθεί την επιβάρυνση 1% των εργοδοτών για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και τα 10 σημεία που θέτει στην διαπραγμάτευση.

Επιπλέον θέλουμε να επισημάνουμε ότι το ασφαλιστικό συνδέεται άρρηκτα με το φορολογικό.

Προτείνουμε:

1.      Τα πολυκαταστήματα να πληρώνουν αυξημένη εισφορά και

2.      Μέρος των προστίμων από το Υπουργείο Εμπορίου ή την Αρχή Ανταγωνισμού σε περίπτωση αισχροκέρδειας (παρεμπόριο, καρτέλ κ.α.) να ενισχύουν ταμείο.

 Θεώρουμε υποκριτική την θέση πολιτικών φορέων που αφού οδήγησαν το ασφαλιστικό στον «Καιάδα» με την αφαίρεση των αποθεματικών, την πολυδιάσπαση των ταμείων για δημιουργία θέσεων για ημετέρους, έδωσαν δάνεια αγύριστα, κάλυψαν αδηφάγες τρύπες του προϋπολογισμού, χάρισαν χρέη σε Ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες κ. α.

-          Χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα -   

Τέλος, ομόφωνα αποφάσισε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 4 Φλεβάρη ( αναλυτικό πρόγραμμα θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες).

Ο ΕΕΣΠ όλο το προηγούμενο διάστημα είναι στη 1η γραμμή της μάχης για την επίλυση προβλημάτων του εμπορικού κόσμου κτίζοντας σταθερές, διαχρονικές συμμαχίες στους κοινωνικούς αγώνες.

Με ικανοποίηση, έκπληξη και χαρά δεχθήκαμε την συμμετοχή κι άλλων Συλλόγων στις κινητοποιήσεις πιστεύουμε ότι αποτελεί αλλαγή ρότας στις λανθασμένες επιλογές τους μέχρι και πριν ένα χρόνο που «ξόρκιζαν» τις κινητοποιήσεις. Επίσης, σαφώς υπάρχουν αποστάσεις των κινητοποιήσεων μας από τις «κινητοποιήσεις» της γραβάτας, της Louis Viton και της Channel.

Αγωνιζόμαστε για την κοινωνία της Συνοχής και της Αλληλεγγύης.

Πριν αρχίσει το Δ.Σ. κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΕΕΣΠ με συμμετέχοντες εκτός του Δ.Σ. του ΕΕΣΠ:

Ο Ταμίας της ΟΕΒΕΣΝΑ κ. Μπαρδάκης, ο πρόεδρος των Εμπορικών Αντιπροσώπων κ. Παπαγιαννόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του ΕΕΣΠ κ. Τζερμπίνος Ιωάννης, ο Πρόεδρος των Βιβλιοπωλών κ. Μαντάς Ιωάννης, οι χορηγοί του Συλλόγου κ.κ. Δούβρης, Κωνσταντόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υαλοπινάκων κ. Πελεκάνος και ο κ. Βλάχος Ιωάννης, μέλη του ΕΕΣΠ κ. κ. Νικολόπουλος Παναγιώτης, Γούβη Μαρία και Μανθόπουλος Αθανάσιος.

            Τις προτάσεις του Διευρυμένου Δ.Σ. για το ασφαλιστικό εξουσιοδοτήθηκε το Προεδρείο του ΕΕΣΠ να καταθέσει κατά την συνάντηση των Φορέων για το ασφαλιστικό με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο Αναστάσιο. Δυστυχώς οι συναντήσεις του Υφυπουργού με τους Φορείς αναβλήθηκαν. Πιστεύουμε ότι σε μία ευνομούμενη πολιτεία ο διάλογος είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας που πρέπει όλοι να σεβόμαστε.

            Το Δ.Σ. του ΕΕΣΠ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με εξαντλητικό διάλογο αλλά και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search