Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Δελτίο Τύπου - Μισά μέτρα και δύο σταθμά

Πάτρα,  13/7/2019

Δελτίο Τύπου

 

Μισά Μέτρα και Δύο Σταθμά

 

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται η μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το (ημι)μέτρο αφορά εστίαση και τουρισμό και εξαιρείται το εμπόριο!

Η εξαίρεση είναι ακατανόητη σε μια περίοδο που τα εμπορικά καταστήματα έχουν πληγεί βαθύτατα, οι τζίροι έχουν κατακρημνιστεί και κυριολεκτικά δίνουν αγώνα επιβίωσης. Δεν γνωρίζουμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε πιο “school of economics” έχουν διδαχθεί ότι στην αλυσίδα της οικονομίας υπάρχουν ασυνέχειες και στεγανά. Οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου είναι στενά συνδεδεμένοι και αλληλεξαρτώμενοι και υφίστανται από την αρχή της πανδημίας βαρύτατο πλήγμα.

Το ίδιο το μέτρο είναι, όπως έχουμε αναφέρει σε όλες μας τις ανακοινώσεις και υπομνήματα προς τα Υπουργεία, ελλιπέστατο. Πρέπει να επεκταθεί για όλο το 2020 και για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το κόστος της μείωσης του 40% θα πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία και όχι να το επωμισθούν οι μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι και αυτοί πλήττονται από την εν εξελίξει νέα κρίση.

Ακόμη πρέπει να επισημάνουμε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις «αξιοποιούν» το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο και δεν καλύπτει το σύνολο ων πληττόμενων επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει διότι το μέτρο είναι δανεισμός. Η προσθήκη νέων βαρών στις ασθμαίνουσες μετά από μια δεκαετή κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποτελεί λύση αλλά ένα επιπλέον πρόβλημα.

Όπως επιπλέον θηλειά στον λαιμό της μικρομεσαίας επιχείρησης αποτελεί και η «νομιμοποίηση» της τοκογλυφίας μέσω των πολυδιαφημιζόμενων μικροδανείων.

 Η πολιτεία αν δεν επιθυμεί τσουνάμι νέων λουκέτων και εκτόξευση της ανεργίας πρέπει να προσφέρει λύσεις με επιδότηση των επιχειρήσεων και της εργασίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να  επεκταθεί στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων και να είναι επιδότηση, όχι δανεισμός.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search