Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Αιτήματα του εμπορικού κόσμου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα,  3/6/2020

Αιτήματα του εμπορικού κόσμου

Προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναλειτουργία των εμπορικών και λοιπών καταστημάτων μετά από 2 μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος γίνεται με πολλά προβλήματα και δραματικά μειωμένους τζίρους. Αυτό καταμαρτυρούν πέρα από την καθημερινή μας αίσθηση και πανελλαδικές εμπεριστατωμένες έρευνες.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας που αισθάνεται ο καταναλωτής όχι μόνον για θέματα υγείας, αλλά κυρίως για το εισόδημά του και την επόμενη ημέρα.

Αν η κυβέρνηση θέλει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να διευρύνει και να κάνει ουσιαστικότερα τα μέτρα στήριξής τους.

1.     Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου για όλο το 2020 και η πολιτεία να επωμισθεί το συνολικό κόστος της έκπτωσης έναντι των ιδιοκτητών.

2.     Χρηματοδότηση 5.000 ανά επιχείρηση και 1.500 ευρώ ανά υποκατάστημα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες υποχρεώσεις.

3.     Οι οφειλές από ρυθμίσεις σε εφορία και ταμεία καθώς και σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης.

4.     Μέριμνα της πολιτείας, σχεδιασμός και λήψη μέτρων με διευκολύνσεις και μειώσεις για να μην δημιουργηθούν νέα χρέη στις επιχειρήσεις την στιγμή που αγωνίζονται για την κάλυψη των παλαιών από την 10ετή οικονομική κρίση.

5.     Χρηματοδότηση μέσω των Τραπεζών άτοκα και χωρίς αυστηρά Τραπεζικά κριτήρια για την κάλυψη των επιταγών – αξιογράφων και κεφαλαίου κίνησης.

6.     Κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για το 2020.

7.     Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που έχει αποδειχθεί η μη χρησιμότητά τους. Έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων από 1η Αυγούστου.

8.     Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και στα είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς καλύπτουν άμεσες και ζωτικές ανάγκες των πολιτών.

9.     Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους τεχνολογικά και την εισαγωγή τους στις σύγχρονες μορφές προώθησης των πωλήσεων.

10.     Επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ της πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας και ανεργίας για να μην βιώσουμε μία νέα έκρηξη της ανεργίας στη χώρα. Οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται απ’ ευθείας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους για να μην επωμίζονται οι επιχειρήσεις το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Περιφερειακή αρχή πρέπει να σταθεί συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματα μας και αρωγός με κάθε διαθέσιμο απ’ αυτήν μέσο στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search