Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Πάτρα, 16/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρόγραμμα των ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών. Σκοπός τους είναι η προβολή, ενίσχυση και συνεργασία των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών αλυσίδων. Η ιδέα αυτή υιοθετήθηκε από την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και έτσι προωθήθηκε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερεις πόλεις (Πάτρα – Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη).

Στην Πάτρα το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο με δράσεις προβολής της ωφέλειας που έχει ο καταναλωτής και η κοινωνία με την στήριξη των τοπικών καταστημάτων, δημιουργία σχέσεων συνεργασίας των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναβάθμιση των υποδομών του συλλόγου για πρόσβαση ΑΜΕΑ κλπ.Η διαχείριση έγινε με πλήρη διαφάνεια και επιτυχία όπως κατέδειξαν και οι έλεγχοι από τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το νέο διευρυμένο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του πιλοτικού προγράμματος για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Είναι Πανελλαδικής κλίμακας και η χρηματοδότησή του μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 1.900.000 €.

Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του στις 12/10/18 ενέκρινε ομόφωνα την συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών για την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη μιας εμπορικής περιοχής και η ενίσχυση της τοπικής μικρομεσαίας επιχείρησης.

Αρχική πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου ήταν η περιοχή υλοποίησης του προγράμματος να είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης (ίδια με την περιοχή του 1ου Open Mall) λόγω της μεγάλης πυκνότητας και ποικιλίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο Δήμος είχε πρόβλημα στην επιλογή αυτής της περιοχής λόγω της συμμετοχής στο πρόγραμμα ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση) για την ίδια περιοχή και λόγω των παρεμφερών παρεμβάσεων ανάπλασης που έχουν και τα δύο προγράμματα. Έτσι ο Εμπορικός Σύλλογος για να μην χαθεί η ευκαιρία για την πόλη, συμφώνησε η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος να είναι οι οδοί Ρήγα Φεραίου – Μαιζώνος – Κορίνθου (από την Αράτου έως την Καρόλου) και η Κωνσταντινουπόλεως. Στην περιοχή αυτή θα γίνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού υποδομών, αισθητικής αναβάθμισης, βελτίωσης της προσβασιμότητας και εγκαταστάσεις συστημάτων έξυπνης πόλης. Παράλληλα, θα γίνει εκσυγχρονισμός και ανάπλαση των προσόψεων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα καταστημάτων, ούτως ώστε να αναδεικνύεται η εμπορική ταυτότητα της περιοχής.

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις συμμετέχουν και σε πρόγραμμα προώθησης και προβολής τους μέσω πλατφόρμας αλληλεπίδρασης με το καταναλωτικό κοινό, διαφήμισης και συστήματος επιβράβευσης και προνομίων για τους πελάτες τους.

Οι προαναφερόμενες δράσεις θα συμβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της εικόνας αλλά και της καθημερινότητας στην πόλη καθώς και στον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών αλυσίδων.

Ήδη οι επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης έχουν εκφράσει σε σχεδόν καθολικό ποσοστό (άνω του 90%) την επιθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Προγραμματίζεται την Τετάρτη 24/10/2018 στις 7:00μμ ενημερωτική συνάντηση μαζί τους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, όπου εκπρόσωποι του Συλλόγου και του Δήμου θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με τις επιχειρήσεις τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search